Yeni doğan bebeklerin cildi beyaz, kaygan ve koruyucu bir madde ile kaplı olduğu için çok hassastır. Bebeklerde el, yüz, ağız, burun, kulak, göz, genital bölge ve cilt temizliği, günlük fiziksel bakımı için önemlidir. Yeni doğan bebeklerin her gün banyo yapması gerekmese de, günlük genel temizlik ve bakım mutlaka yapılmalıdır. Peki adım adım günlük bebek temizliği nasıl yapılır?
Bebeklerde El ve Yüz Temizliği Nasıl Yapılır?
Bebekler, en çok ağız ve ellerini kullanırlar. Ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürerek dünyayı tanımaya çalışırlar. Aynı zamanda eve gelen misafirler de bebeği sevmek içine en çok ellerine ve yüzüne dokunurlar. Bebeklere günlük temizlik alışkanlığını kazandırmak için rutin el ve yüz temizliği yapılmalıdır.
Bebeğinizin ellerini temizlerken, temiz ve yumuşak bir bez ile sabunlayıp durulayabilirsiniz. Kullandığınız sabun, bebek cildine uygun, doğal ve parfümsüz olmalıdır. Ellerini silerken parmak aralarını ve kıvrımları unutmayın. Dışarıda olduğunuz zaman ıslak mendillerden faydalanabilirsiniz fakat kimyasal madde içermeyen ürünleri tercih edin. Bebeğinizin tırnaklarını banyo sonrasında ya da uyurken bebeklere özel tırnak makası ile kesebilirsiniz. Tırnakları düz bir şekilde kesmelisiniz, aksi takdirde tırnak batmasına neden olabilir. Sivri köşeleri ince bir törpüyle yumuşatın. Tırnakları kestikten sonra ellerini mutlaka temizleyin.
Bebeklerin yüz ve boyun bölgesini temizlerken nemli bir tülbent, yumuşak bir bez veya pamuk kullanabilirsiniz. Bebeğinizin yüzünü temizlerken kaynatıp ılıttığınız su ile ıslattığınız pamuk kullanarak gözlerini, alnını, çenesini ve yanaklarını nazikçe silin. Süt ve mama kalıntıları, bebeklerin boynundaki kıvrımlara bulaşabilir. Bebeklerin anatomik yapısından dolayı, boyun bölgesi yeterli hava almadığı için ter ve nemden dolayı tahriş oluşabilir. Bebeğinizin boynunu silerken tüm kıvrımları tek tek gözden geçirin. Silme işleminin ardından yüz ve boyun bölgesini mutlaka kurulayın.
Bebeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?
Bebeklerin gözünde sarımsı bir akıntı, sulanma veya çapaklanma oluşabilir. Bebeğinizin gözlerini ve kirpik diplerini, kaynadıktan sonra ılıttığınız suya batırılmış pamuk ile nazikçe temizleyin. Temizlerken bastırmadan hafifçe pamuğu sürmeniz yeterlidir, aksi takdirde cildi tahriş olabilir. Temizlik işlemini göz pınarının iç kısmından dış bölüme doğru tek seferde yapın. Temizlerken mikrop yayılmaması için iç kısımlara tekrar dönmeden önce pamuğu değiştirin. Aynı şekilde gözün burun kısmından başlayarak şakak kısmına doğru ilerleyin. Her temizleme işleminde ve her bir göz için farklı bir temiz pamuk kullanın.
Bebeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?
Bebeğinizin kulaklarını temizlerken yetişkinler için üretilmiş olan kulak çubuklarını kullanmayın. Kulak çubukları, kirin içeri itilmesine neden olduğu için oldukça tehlikelidir. Hafif nemli yumuşak bir bez, pamuk ya da bebek kulak çubuğu ile kulağın arkasını ve kepçe kısmının iç kıvrımlarını temizlemeniz yeterlidir. Bebeklerin kulakları çok hassas olduğu için asla kulakların içine bir şey sokulmamalı ve dip kısım temizlenmeye çalışılmamalıdır. Banyo yaptırırken de bebeğinizin kulağına su kaçmamasına dikkat edin. Aksi takdirde orta kulak iltihabı gibi ciddi enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bunun için bebeklere özel duş başlıklarını kullanabilirsiniz.
Bebeklerde Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?
Yeni doğan bebekler sadece süt ile beslendikleri için dil üstlerinde beyaz tabaka oluşabilir. Bunun için günde bir kere kaynatıp ılıttığınız içme suyu ile ıslattığınız temiz bir tülbenti parmağınıza sararak ağız içi temizliği yapabilirsiniz. Bebeğinizin çenesini hafifçe aşağı doğru çekip ağzını açarak dil üstünü, yanak içlerini, damağını ve diş etlerini çok yumuşak hareketlerle temizleyin. Emzirme öncesinde meme ucunu kaynamış ılık su ile temizlemeniz de bebeğinizin ağız sağlığı açısından önemlidir. Pamukçuk oluşumunda az karbonatlı suya batırdığınız temiz bir tülbent ile ağız temizliğini yapabilirsiniz. Doktorunuz özel bir damla önerdiyse pamukçuk tedavisinde kullanabilirsiniz.
Bebeklerde Genital Bölge ve Genel Cilt Temizliği Nasıl Yapılır?
Bebeklerde genital bölge temizliği, cinsiyetine göre farklılık gösterir. Erkek bebeklerin genital bölgesini temizlerken sünnet derisini asla geriye çekip temizlemeye çalışmayın. Tüm kıvrımları dikkatli bir şekilde silerek temizleyin. Kız bebeklerin genital bölge temizliğini yaparken önden arkaya ve içten dışa doğru yapmalısınız. Bu sayede hassas bölgelere dışkı bulaşmasını engelleyebilirsiniz.
Bebeğinizin altını sık sık değiştirin, gerekli durumlarda uygun miktarda pişik kremi kullanın. Alt değiştirmede ıslak pamuk kullanabilir veya çok kirli ise ılık su ile yıkayabilirsiniz. Islak mendiller, zararlı kimyasallar içerdiği için mümkün mertebe kullanmayın. Bebeğinizin altının ıslak veya kirli kalmamasına özen gösterin, aksi takdirde tahriş ve pişik oluşabilir. Altını temizledikten sonra 5-10 dakika havalandırın ve bacak kıvrımlarını kurulamayı unutmayın. Bebek bezi seçerken sağlıklı maddelerden üretilmiş ve nefes alan nitelikte olmasına dikkat edin.
Bebeğinizin genel cilt temizliğini yaparken hafif nemli bir bez veya ıslatılmış pamuk kullanabilirsiniz. Koltuk altlarını, dirseklerin iç kısımlarını, dizlerinin arka kısımlarını, göbek deliğini ve ayaklarını silin. Ayak parmaklarını silerken parmak aralarını temizlemeyi unutmayın. Silme işleminin ardından iyice kurulayın. Bebeklerde günlük temizlik ve bakım, cildinin hava almasını sağlayarak tahriş ve pişik oluşumunu engeller. Genel bebek temizliğinde parfümsüz, doğal ve nemlendirici özellikte sabunlar kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey, kış aylarında hasta olmaması için temizlik işlemini hızlıca tamamlayarak mevsime uygun temiz kıyafetlerini hemen giydirmektir. Bebeklerin cildi çok hassas olduğu için her seferinde yağ veya krem sürmenize gerek yoktur. Sadece gerekli durumlarda doktorunuzun önerdiği bebek losyonlarını kullanmanız yeterlidir. Banyo suyuna bebe yağı eklemeniz de bebeğinizin cildini nemlendirmek için işe yarayacaktır.
Bebeklerde Burun Temizliği Nasıl Yapılır?
Bebekler, sürekli yatar pozisyonda oldukları için burunlarında biriken sıvı genizlerine doğru akarak yapışır. Burun tıkanıklığı gibi durumlarda tam bir temizlenme sağlanmazsa akciğerlere ilerleyerek çok ciddi hastalıklara bile sebep olabilir. Bebeğinizin burnunun dış kısımlarını temizlemek için nemli tülbent, pamuk ya da kulak çöpü kullanabilirsiniz. Fakat bu yöntemler burun içinde biriken mukusu tam anlamıyla temizlemez. Özellikle burun tıkanıklığı gibi durumlarda burun aspiratörü gibi medikal araçlardan faydalanabilirsiniz.
Bebeklerin burunları oldukça hassastır, temizlerken zorlamak kanamaya ve tahrişe yol açabilir. Elektrik süpürgesi ile çalışan Baby-Vac burun aspiratörü, yumuşak malzemelerden üretildiği için bebeklerin hassas burnuna zarar vermez. Üstelik beyaz gürültü olarak bilinen elektrik süpürgesi sesi, anne karnındaki sese benzediği bebeğinizin sakinleşmesine de yardımcı olur. Uluslararası kuruluşlar (TÜV) tarafından onaylanmış ve çocuk doktorları tarafından tavsiye edilen ödüllü burun aspiratörü Baby-Vac; yıkanabilir temizleme aparatlarından oluşur. Bu özelliği ile piyasadaki muadillerinin aksine ekonomik ve ömürlük bir üründür. Baby-Vac, sadece burun temizliğinde değil, küçük çocukların burnuna kaçan yabancı cisimlerin çıkartılmasında da güvenle kullanılabilir. Klinik olarak test edilip onaylanmış olan Baby-Vac burun aspiratörüne dair tüm sorularınızın yanıtlarını buraya tıklayarak bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
> Bebeklerde burun tıkanıklığı belirtileri, sebep olduğu ciddi hastalıklar ve anında tedavi yöntemi
> Çocuklarda burun tıkanıklığı kalp ve akciğer hastalıklarına sebep oluyor
> Çocuklarda Kış Hastalıkları: Korunma ve tedavi yöntemleri
> Ailenizi bulaşıcı salgın hastalıklardan korumak için neler yapabilirsiniz?
> Bebeklerde sağlıklı uyku düzeni ve uyku eğitimi nasıl olmalı?
> Ağlayan bebek 10 saniyede nasıl sakinleştirilir?
> Bebekleri sakinleştiren beyaz gürültü nedir?
> Mutlu Bebek Bakımı: Bebek bakımında yapılan hatalar ve öneriler
> Yenidoğan bebek ihtiyaç listesi
> Annelerin hayatını kolaylaştıran bebek ürünleri
> Çocuğun burnuna kaçan oyuncak gibi yabancı cisimler kolaylıkla nasıl çıkartılır?