Son zamanlarda ortaya çıkan Corona virüsü ve Lassa ateşi gibi salgın hastalıklar tüm dünyayı tehdit ediyor. Ülkemizde ise uyuz hastalığı ve domuz gribi gibi bulaşıcı hastalıklar giderek yayılmaya devam ediyor. Hem kendinizi hem de ailenizin diğer üyelerini basit önlemlerle salgın hastalıklara karşı koruyabilirsiniz.
Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
Tüm dünyayı etkileyen salgın hastalıklar, tarih boyunca milyonlarca kişinin ölümüne sebep olmuştur. 1918-1920 yılları arasında ortaya çıkan İspanyol gribi adlı bulaşıcı hastalık, 18 ay içerisinde 100 milyona yakın insanın ölümüne neden oldu. Son günlerde gündeme gelen Corona virüsü, tüm dünyayı endişelendirmeye devam ediyor. Hastalık üzerine tedavi yöntemleri araştırılsa da, henüz kesin bir tedavi bulunabilmiş değil. Peki salgın hastalıklara karşı ne gibi önlemler alabilirsiniz?
1. Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Tüm salgın hastalıklardan korunmanın en önemli adımı, bağışıklık sisteminizi güçlendirmektir. Bağışıklık sisteminiz; bakteri, virüs ve parazitlere karşı bedeninizi korur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için hazır gıda tüketmemeli, sağlıklı beslenmeli, yeterli uyku almalı, düzenli spor yapmalı, stresten uzak durmalı, alkol ve tütün ürünlerini kullanmamalısınız. Aynı zamanda en ufak bir hastalık belirtisinde antibiyotik gibi güçlü ilaçlar kullanmayın. Bunun yerine doğal yöntemleri ya da doktorunuzun önerdiği hafif ilaçları tercih edin. Bağışıklığı güçlendiren yeşil sebzeler, vitamin deposu meyveler, probiyotik yoğurt, zencefil, sarımsak, kuru yemiş, arı sütü, propolis, bitki çayları ve multivitamin takviyelerini beslenme planınıza dahil edebilirsiniz.
2. Düzenli ve sağlıklı bir yaşamı benimseyin
Salgın hastalıklara yakalanmamak için bünyenizin kale gibi sağlam olması gerekir. Geç saatlerde ya da düzensiz yemek yemek, yeterli su içmemek, spor yapmamak, zararlı alışkanlıklara sahip olmak ve kalitesiz uyku gibi faktörler, hastalıklara karşı savunmasız kalmanıza sebep olur. Bu yüzden beslenme, spor ve uyku aktivitelerinizi düzene sokmalısınız. Açık havada yapacağınız yürüyüşler, hem kandaki oksijen miktarını arttırır hem de güneş ışığı ile D vitamini almanızı sağlar.
3. Aşı hakkında bilinçlenin
Hem kendinizin hem de çocuğunuzun aşılarının tam olduğundan emin olun. Son zamanlarda anneler, aşı konusunda endişe yaşıyor ve çocuklarına aşı yaptırmayı reddediyorlar. Şunu unutmayın ki aşılar, çaresi bulunmuş ölümcül hastalıkları engelleyen bir tedavi yöntemidir. Aşı konusunda tereddütleriniz varsa, bilimsel araştırmaları, uzman görüşlerini ve makaleleri okuyarak bilinçlenin. Doktorunuza danışarak bilgi almayı da ihmal etmeyin.
4. Hijyen kurallarını unutmayın
Bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı korunmanın en önemli adımlarından biri de hijyen kurallarına dikkat etmektir. İlk olarak ev temizliğinde ek önlemler alın. Banyo ve tuvaleti çamaşır suyu ile temizleyin. Klozet kapağını her zaman kapalı tutun. Toz ve yer silme suyuna beyaz sirke ekleyin. Mutfak temizliğinde de beyaz sirke kullanabilirsiniz. Aynı şekilde meyve ve sebzelerinizi de sirkeli suda beklettikten sonra bol su ile iyice yıkayın. Ellerimizin en çok değdiği kapı kollarını, ışık düğmelerini, telefon, tablet ve bilgisayarınızı düzenli olarak silin. Yorgan, yatak ve koltuklarınızı mevsimsel olarak yıkatın. Nevresim ve battaniyelerinizi yüksek sıcaklıklarda yıkayın. Dışarıdan geldiğiniz kıyafetlerle koltuğa oturmayın. Dışarıdan gelir gelmez duş alarak üstünüzü değiştirin.
Evinizin hijyeni dışında kişisel temizlik kurallarına da dikkat etmelisiniz. Özellikle tuvaletten çıkınca ellerinizi birkaç kere ve en az 30 saniye boyunca yıkayın. Dışarıda vakit geçirirken, toplu taşımadan indiğinizde veya hastane, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlarda bulunduğunuzda ara ara ellerinizi yıkayın. Hastane gibi bulaşıcı hastalıklara davet çıkaran ortamlarda maske takın. Aynı zamanda hasta olduğunuzda, çocuklarınıza bulaştırmamak için de maske takmaya özen gösterin. Çocuklarınızın da kişisel temizlik kurallarını alışkanlık edinmelerini sağlayın. Özellikle okuldayken, tuvaletten çıkınca, beslenme saati öncesinde ve sonrasında ellerini yıkamalarının önemini anlatın. Eve gelen misafirleriniz hastaysa, çocuklarınızı uzak tutun. Ayıp olur diye düşünmek yerine, sağlığınızı korumanın her şeyden önemli olduğunu unutmayın.
5. Hasta olduğunuzda medikal araçlardan yararlanın
Herhangi bir hastalık belirtisi gösterdiğinizde ertelemeyin ve mutlaka uzman bir doktora muayene olun. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren gıdalardan, vitaminlerden ve bitki çaylarından takviye alın. Birçok salgın hastalığın ortak noktası olan burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi durumlarda medikal araçlardan yararlanın. Burnunuz aktığında mendille silmek, hem burun tıkanıklığınızı tamamen açmaz hem de yeterince hijyenik değildir. Özellikle yeni doğan bebeğiniz ya da çocuğunuzda burun tıkanıklığı oluştuğunda, burun aspiratörlerinden faydalanabilirsiniz. Böylelikle burun tıkanıklığına sebep olan mukusu tamamen temizleyebilir ve çocuğunuzun rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz. Burun tıkanıklığı, özellikle küçük çocuklarda çok ciddi hastalıklara ve gelişim bozukluklarına sebep olabilir. Aynı zamanda uyku kalitelerini de olumsuz yönde etkiler. Bunun için her evde bulunan elektrik süpürgesi ile çalışan, temizlemesi kolay, ömürlük olduğu için bütçenizi sarsmayan ve tüm aile bireyleri için kullanılabilen Baby-Vac burun aspiratörünü kullanabilirsiniz.
> Çocuklarda Kış Hastalıkları: Korunma ve tedavi yöntemleri
> Bebeklerde burun tıkanıklığı belirtileri, sebep olduğu ciddi hastalıklar ve anında tedavi yöntemi
> Mutlu Bebek Bakımı: Bebek bakımında yapılan hatalar ve öneriler
> Ağlayan bebek 10 saniyede nasıl sakinleştirilir?
> Bebeklerde sağlıklı uyku düzeni ve uyku eğitimi nasıl olmalı?
> Yenidoğan bebek ihtiyaç listesi
> Annelerin hayatını kolaylaştıran bebek ürünleri
> Çocuğun burnuna kaçan oyuncak gibi yabancı cisimler kolaylıkla nasıl çıkartılır?