Çocuklarda Burun Tıkanıklığı Kalp ve Akciğer Hastalıklarına Sebep Oluyor

Küçük çocuklarda burun tıkanıklığı, uyku ve beslenme düzenlerini bozmasının yanı sıra, kalp ve akciğer gibi hayati önem taşıyan organlarda ciddi hastalıklara sebep olabiliyor. Özellikle ilk 6 aylık dönemdeki bebekler, ağızdan nefes almayı henüz öğrenmedikleri için sadece burundan nefes alıp vererek solunum yapabiliyorlar. Yetişkinlere kıyasla burun içi hava yolları daha dar olduğu için de burundan sağlıklı nefes almaları hayati önem taşıyor. Bebeklerde burun tıkanıklığı; emzirme esnasında nefessiz kalma, boğulma, uykusuzluk, gaz sancısı, huzursuzluk, sinüzit, zatürre, orta kulak iltihabı ve yetersiz oksijene bağlı zihinsel gelişimde problemler yaşanmasına sebep olabiliyor.

burun tıkanıklığı

 

Burun Tıkanıklığı Kalp ve Kronik Akciğer Hastalıklarına Yol Açabilir

Burundan giren hava, nefes borusu ve bronşlardan geçerek akciğerlere ulaşır. Toplardamarlar ile gelen ve karbondioksit oranı fazla olan kirli kan, burada filtrelenerek yenilenir ve vücuda geri pompalanır. Tedavi edilmeyen burun tıkanıklığı, akciğerlerdeki oksijen – karbondioksit değişiminin olmasını engeller. Bunun sonucunda vücutta biriken kirli kan, dokulara oksijen ulaştırma işlevini yerine getiremez ve organlar hasar görmeye başlar. Aynı zamanda oksijen yetmezliğine bağlı kronik akciğer hastalıkları ortaya çıkabilir.

Akciğerler, vücudun ihtiyacı olan oksijeni iletemediği için kalp daha fazla çalışmak zorunda kalır. Yetişkin bir insanda, günde 9000 litre kanı vücuda pompalayan ve dakikada 60-80 kere atma hızına sahip olan kalp, daha sık atmaya başlar. Uzun vadede bu yoğun çalışma sonucunda kalp yorulur. Kalpte oluşan bu stresli durum ritim bozukluğu, oksijen yetmezliği (hipoksi), solunum yollarında rezistans artışı, uykuda solunum durması ve kalp büyümesi gibi hayati tehlike teşkil eden sağlık sorunlarına yol açabilir.

Burun tıkanıklığı her yüz kişiden 10 – 20’sinde görülen ve genellikle önemsenmeyen bir sağlık sorunu belirtisidir. Kronikleşen burun tıkanıklığı, mutlaka zamanında tedavi edilmeli ve farklı hastalık belirtileri gözlemlendiğinde doktora başvurulmalıdır. Tedavi edilmeyen burun tıkanıklığı, ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

  • Astım
  • Zatürre (pnömoni)
  • Sinüzit
  • Kronik bronşit
  • KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı)
  • Akciğerde ödem (pulmoner ödem)
  • Biriken balgamın hava yollarını tıkaması sonucunda akciğer sönmesi
  • Solunum yetmezliği
  • Solunumun durmasına bağlı ölüm
  • Üst solunum yollarında ve boğazda enfeksiyonlar
  • Soğuk algınlığı, grip ve alerjiler
  • Orta kulak iltihabı ve işitme kaybı
  • Yorgunluk, hâlsizlik, gündüz uyuklama hâli
  • Koku ve tat almada azalma
  • Dişlerde çürüme, diş eti iltihabı
  • Çocuklarda iştahsızlık, dikkat dağınıklığı, öğrenmede güçlük
  • Oksijen yetersizliğine bağlı kalp krizi ve kalp hastalıkları

burun tıkanıklığı

Burun Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir, En Hızlı Çözüm Nedir?

Bebeklerde ve küçük çocuklarda, akciğer gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Bu yüzden burun tıkanıklığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları görüldüğünde, müdahale edilerek daha ciddi hastalıkların oluşması engellenmelidir. Hırıltılı solunum, burundan ıslık benzeri ses gelmesi, karında şişme ve koyu kıvamda burun akıntısı, bebeklerde burun tıkanıklığının başlıca belirtilerindendir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde burun içi temizliği yapılmalıdır. Mendil, tülbent veya kulak çöpü ile akıntıyı almak, burun temizliği için yeterli değildir. Bu yöntemlerle, burun kanallarında biriken mukus (akıntı) tamamen temizlenmez ve üst solunum yollarından akciğere ilerleyebilir. Burun tıkanıklığı için en hızlı ve en doğru çözüm, burun aspiratörü kullanmaktır.

Bebeklerin burun içi mukozası çok hassas olduğu için temizlerken zorlamak kanamaya sebep olabilir. Elektrik süpürgesi ile çalışan burun aspiratörü, yumuşak malzemelerden üretildiği için bebeklerin ve küçük çocukların hassas burnuna zarar vermez. Burun tıkanıklığı olan bebekler, rahat nefes alamadıkları için sürekli ağlayarak huzursuz olurlar. Beyaz gürültü olarak bilinen elektrik süpürgesi sesi, anne karnındaki sese benzediği için bebekleri sakinleştirir. Bu anlamda piyasadaki elektrik süpürgesi ile çalışan tek burun aspiratörü olan Baby-Vac, hem bebekleri sakinleştirir hem de burun tıkanıklığını anında giderir.

Uluslararası kuruluşlar (TÜV) tarafından onaylanmış ve çocuk doktorları tarafından tavsiye edilen ödüllü burun aspiratörü Baby-Vacsüpürge adaptörü, tahliye ucu, toplama haznesi ve temizleme fırçası olmak üzere 4 parça anatomik temizleme aparatından oluşur. Tahliye ucu vida gibi çevrilip çıkarılarak sabunlu ılık su ile yıkanabilir. Baby-Vac’ın en önemli avantajı ise, piyasadaki yedek uçlarla satılan muadillerinin aksine aynı uçlarla sürekli kullanılabilmesi ve bu anlamda ömürlük bir medikal ürün olmasıdır. Klinik olarak test edilmiş ve onaylanmış olan Baby-Vac, sadece bebeklerde değil, 7’den 70’e tüm aile fertleri için kullanılabilir.  Aynı işlem ile küçük çocukların burnuna kaçan boncuk, lego ve oyuncak gibi ufak cisimler de kolaylıkla çıkartılabilir. Aynı zamanda engelli bireyler ve felçli hastalar için de oldukça kullanışlı ve rahatlatıcı işlev görür. Türkiye’nin en ekonomik burun aspiratörü Baby-Vac ürününe dair tüm sorularınızın cevaplarını buraya tıklayarak bulabilirsiniz.

> Bebeklerde burun tıkanıklığı belirtileri, sebep olduğu ciddi hastalıklar ve anında tedavi yöntemi

> Çocuklarda burun tıkanıklığına bağlı orta kulak iltihabı belirtileri, sebep olduğu hastalıklar ve alınabilecek önlemler

> Çocuklarda Kış Hastalıkları: Korunma ve tedavi yöntemleri

> Ailenizi bulaşıcı salgın hastalıklardan korumak için neler yapabilirsiniz?

> Bebeklerde sağlıklı uyku düzeni ve uyku eğitimi nasıl olmalı?

> Ağlayan bebek 10 saniyede nasıl sakinleştirilir?

> Bebekleri sakinleştiren beyaz gürültü nedir?

> Mutlu Bebek Bakımı: Bebek bakımında yapılan hatalar ve öneriler

> Yenidoğan bebek ihtiyaç listesi

> Annelerin hayatını kolaylaştıran bebek ürünleri

> Çocuğun burnuna kaçan oyuncak gibi yabancı cisimler kolaylıkla nasıl çıkartılır?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir