“Bebeğim uyumuyor, ne yapabilirim.” diye endişelenen uykusuz anneler kulübüne üye bir anneyseniz, uyku eğitimi ile bu sorunu çözebilirsiniz. Bebeklerin yaş aralığına göre günde kaç saat uykuya ihtiyacı olduklarını bilmek önemlidir. Sağlıklı bir uyku düzeni için bebeğinize aşamalı olarak uyku eğitimi vererek yorucu geceleri geride bırakabilirsiniz. Peki bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı? Bebeğinize uyku eğitimini nasıl verebilirsiniz?
Bebekler Günde Kaç Saat Uyur? Bebekler İçin Sağlıklı Uyku Süresi Nedir?
Bebekler büyüdükçe uykuya daha az ihtiyaç duyarlar. Yenidoğan bebekler için ilk 3 ay biyolojik ritme alışma dönemi olduğu için oldukça zorlu geçer. Bu süreçte sık sık uyanabilir ve ağlama krizleri yaşayabilirler. Bu durum hem bebeğin sağlıklı gelişimini olumsuz yönde etkiler hem de annenin ruhsal olarak yıpranmasına sebep olur.
Tracy Hogg, Hollywood ünlülerinin bebekleri de dahil olmak üzere bugüne kadar 5000 bebeğe bakmış dünyaca ünlü bir bebek hemşiresi. Kendisi bebekleri sakinleştirme ve uykuya yatırma konusunda bir uzman. Öyle ki, bebek bakımı üzerine yazdığı kitaplar sayesinde “Baby Whisperer” lakabı ile anılıyor. Dilerseniz kitaplarını okuyarak bebek bakımı konusunda farklı yöntemleri öğrenebilirsiniz. “Bebekler günde kaç saat uyumalı?” sorusuna ise, anneler için rehber niteliğinde cevap veriyor.
0 – 1 Ay: 19 – 21 saat
2 – 3 Ay: 16 – 18 saat
4 – 6 Ay: 15 – 16 saat
6 – 9 Ay: 13.5 – 16 saat
10 – 12 Ay: 13 – 15 saat
13 – 24 Ay: 13 – 14 saat
2 uyku arası ortalama uyanık kalma süresini ise şu şekilde hesaplamış:
Yeni doğan bebekler: 50 – 60 dakika
1 – 2 Aylık: 1 saat/1 saat 15 dakika
2 – 3 Aylık: 1 saat/1 saat 20 dakika
4 – 6 Aylık : 1.5 /2 saat
7 – 9 Aylık : 2 saat 45 dakika/3 saat
10 – 1 2 Ay: 3/4.5 saat
13 Ay+ : 5/6 saat
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır? Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Olur?
Bebeklerde sağlıklı uyku düzeni için fiziksel ortam şartları sağlanmalı, ruhsal ve fiziksel ihtiyaçları giderilmelidir. Uyku alışkanlıkları, bebekler doğar doğmaz sağlanamaz. Öğretilebilir bir süreç olan uyku eğitimi ile zamanla bebeğinizin sağlıklı ve kaliteli bir uyku düzenine geçmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin uyku düzenini sağlamak için aşağıdaki önerilerimizi uygulayarak uyku eğitimi verebilirsiniz.
- Uyku, beslenme ve banyo gibi günlük rutinleri belli saatlerde yapın.
- Uyku öncesinde banyo yaptırmak, masaj yapmak, kitap okumak, ninni söylemek ve ışıkları kapatmak gibi uykuya geçiş rutinleri oluşturun.
- Sağlıklı uyku düzeni için her gün aynı saatlerde beşiğine yatırın.
- Kendi başına uyumayı öğrenmesi için uyuyana kadar kucağınızda sallamayın. Yanında durmayı ve ninni söyleyerek sesinizle yatıştırmayı deneyin.
- Bebeğinizi uykuya yatırırken “uyku zamanı, pış pış” gibi anahtar kelimeler kullanarak zihnini de uyku sürecine adapte edin.
- Yatağında tek başına vakit geçirmesine ve oynamasına izin verin. Dilerseniz yatağının başında durarak izleyebilirsiniz.
- Kıyafetlerinin rahat olmasına ve yatağındaki yastığın, battaniyenin vs. yumuşak olmasına dikkat edin. İlk aylarda kundaklama yöntemini de deneyebilirsiniz.
- Uykudan uyanıp ağladığında birkaç dakika bekleyin. Hemen müdahale etmeyin çünkü yeniden uykuya dalabilir. Ağlamaya devam ediyorsa acıkmış mı, ateşi var mı, altını kirletmiş mi kontrol edin.
- Emzik, emme ihtiyacını gidermek içindir. Emzikle uyumaya alıştırmayın.
- Uyku hormonu olan melatonin üretimi için hem gece hem de gündüz uykusunda, ortamın karanlık olmasına özen gösterin.
- Oda sıcaklığını 20 – 22 derece arasında tutun. Oda ısısı 25 derecenin üzerinde olmamalıdır. Havanın nemli olması için kaloriferin üzerine su koyabilir veya nem cihazlarını kullanabilirsiniz.
- Yaşı ilerledikçe her ortamda uyuyabilmesi için alıştırmalar yapın. Farklı ortamlarda da güvende hissetmesi için uyku arkadaşı olarak sevdiği bir oyuncağı verebilirsiniz.
- Tüm fiziksel ihtiyaçlarını giderin. Ruhsal huzuru için onunla oyunlar oynayın, şarkılar söyleyin, sevginizi hissetmesi ve güven duygusunun gelişmesi için bol bol fiziksel temas kurun.
- Bebeğiniz uyumakta zorlanıyor ve sürekli ağlıyorsa nedenlerini araştırın. Özellikle bebeklerde burun tıkanıklığı, rahat nefes almalarını engellediği için uykuya geçiş sürecini zorlaştırır. Bunun için beyaz gürültü olarak da bilinen ve anne karnındaki sese benzeyen elektrik süpürgesi ile çalışan burun aspiratörü kullanabilirsiniz.
- Her bebek farklı ve özeldir. Bebeğinizi tanımaya çalışın. Onun kişiliğine uygun sağlıklı yöntemler geliştirmeyi deneyin.
> Bebekler neden ağlar? Ağlayan bebek 10 saniyede nasıl sakinleştirilir?
> Bebeklerde burun tıkanıklığı için en hızlı çözüm nedir?
> Bebeklerde burun tıkanıklığı neden olur?
> Bebeklerde burun tıkanıklığı belirtileri nelerdir?
> Bebeklerde burun tıkanıklığı tedavisi için en iyi yöntem nedir?
> Bebeklerde burun tıkanıklığı hangi hastalıklara davetiye çıkarıyor?
> Çocukların burnuna kaçan oyuncak gibi yabancı cisimler kolaylıkla nasıl çıkartılır?